Velg en side

Regler

Her finner du borettslagets trivselsregler

1 FORMÅL OG PLIKTER

1.1 Formål og ansvar

Trivselsreglene skal sikre trivelig bomiljø der ingen tar seg til rette på andres bekostning. Andelseiere og beboere har krav på orden, ro og hygge i eget hjem og skal respektere hverandres behov for arbeidsro og hvile.

 

1.2 Andelseiers og beboers plikter

Borettslagets vedtekter har bestemmelser om andelseiers plikter og ansvar, herunder egne regler og søknadsskjema for fremleie. Til behandling og oppfølging av søknaden om fremleie faktureres andelseier for det til enhver tid gjeldende rettsgebyr.

Andelseier/beboer plikter å behandle boligen og eiendommen for øvrig med tilbørlig aktsomhet, og rette seg etter de trivsels- og ordensregler borettslaget fastsetter. Den enkelte andelseier/ beboer er også ansvarlig for sine gjesters opptreden i boligen, i fellesarealene og på eiendommen for øvrig.

Andelseier/beboer skal påse at trivselsreglene etterleves av husstanden og andre som er gitt adgang til leiligheten. Andelseier som ikke selv bor i leiligheten, skal informere leietaker særskilt om trivselsreglene og eventuelle andre forhold av betydning, og føre nødvendig tilsyn med at reglene overholdes.

Meldinger fra styret eller forretningsfører som berører husorden og trivsel, eks. i rundskriv, brev, e-post eller oppslag, gjelder på samme vis som trivselsreglene.

1.3 Overtredelse av husordensreglene

Gjentatte overtredelser av trivselsreglene er grunnlag for opphør av boforholdet i borettslaget. Styret vil herunder kunne trekke tilbake tillatelse til bruksoverlating og gi pålegg om å fraflytte leiligheten i henhold til Borettslagslovens § 5-9. I siste instans kan dette medføre at tvangssalg av boligen iverksettes.

Brudd på trivselsregler som ønskes fulgt opp rapporteres skriftlig til styret. Styret vil så etter behov ta opp forholdet med andelseier og eventuelle leietakere – eventuelt med skriftlig advarsel.

2 ANSVARSFORHOLD

2.1 Ansvarsforhold ved skade

Andelseieren er økonomisk ansvarlig for eventuelle skader på borettslagets eiendom som skyldes manglende forebygging eller uaktsomhet av andelseier selv eller noen han/hun har gitt adgang til eiendommen. Dette gjelder også økonomiske krav som måtte oppstå som følge av brudd på trivselsreglene.

Borettslaget har uten videre adgang til boligen for å iverksette nødvendige skadebegrensende tiltak og reparasjoner. Så sant det er praktisk mulig, skal andelseier varsles.

2.2 Egenandel vannskader

Skade begrenset til egen leilighet dekkes normalt av eiers/leiers innboforsikring. Mer omfattende skader utover egen leilighet vil normalt dekkes av borettslagets forsikring. Den til enhver tid gjeldende egenandelen kan bli krevd refundert fra ansvarlig andelseier.

3 RO OG ORDEN – BRUK AV FELLESOMRÅDER ETC

3.1 Støy

Det skal være ro i bygget fra klokken 23:00 til 07:00 mandag til fredag og fra klokken 00:00 til 09:00 lørdag og søndag. Dette gjelder også korridorer, fellesterasser og andre fellesområder. Andelseiere/beboere skal varsle naboer minst ett døgn i forkant av et eventuelt selskap som kan skape forstyrrelser. Boring i betong, hamring og annet arbeid som medfører sterk støy, kan bare  utføres i tidsrommet 08:00 til 19:00 på hverdager, 09:00 til 15:00 på lørdager. Søn- og helligdagsfreden skal overholdes.

3.2 Avfall og tilsmussing

Husholdningsavfall skal sorteres og pakkes forsvarlig inn før det legges i riktig beholder i søppelrommet. Annet avfall må hver og en selv besørge fjernet.
Søl eller annen tilsmussing av korridorer, trappeoppganger og kjeller ut over det som er vanlig må den ansvarlige umiddelbart fjerne.

Det er ikke tillatt å kaste fra seg papir, sigarettstumper, snusposer eller lignende på eiendommens fellesarealer, heller ikke fra balkonger og vinduer.

 

3.3 Trappeoppganger og korridorer

Sykler, barnevogner, ski og lignende skal ikke plasseres i ganger, trapperom etc. eller på annen måte være til hinder for beboerne. Dette skyldes bl.a. kravet om frie rømningsveier.

Det er etablert sykkelparkering i U1, med begrenset plass til sykler. Området er forbeholdt sykler som er i jevnlig bruk og skal ikke brukes til langtidslagring. Borettslaget har ikke ansvar for eiendeler etterlatt i fellesarealene.

3.4 Husdyrhold/kjæledyr

Styret kan tillate ett husdyr/kjæledyr pr. hushold dersom gode grunner taler for det. Søknad sendes styret før dyreholdet starter. Forutsetningen for godkjenning er at dyret skjøttes forsvarlig og ikke er til sjenanse for øvrige beboerne. Ved klager avgjør styret om husdyrholdet må opphøre. Dyr skal føres i bånd på borettslagets eiendom. Eier må påse at dyret ikke gjør fra seg på borettslagets fellesareal. Eventuelle etterlatenskaper må fjernes umiddelbart. Eier er ansvarlig for å erstatte eventuelle skader dyret måtte påføre borettslagets eller annen andelseiers eiendom.

3.5 Grilling, åpen flamme

Bruk av trekullgrill (herunder engangsgriller) på leilighets- og fellesterrasser er forbudt.

Elektrisk eller gassgrill skal brukes slik at naboer ikke blir plaget av røyk og os. Det samme gjelder røyking på terrassene og ut fra leilighetsvinduer.

Bruk av åpen flamme i boder og kjeller eller fellesterasser er ikke tillatt.

3.6 Fasader

Fasaden kan ikke endres/vedlikeholdes uten styrets godkjennelse. Parabol, TV-antenne eller andre utvendige antenner er ikke tillatt. Montering av varmepumpe krever godkjenning fra styret.

Rekkverk, vinduer og trapper skal ikke brukes til lufting av matter, tøy, sengeklær etc.

3.7 Kjellerboder

Boder skal merkes tydelig med leilighetsnummer. Det kan være nødvendig for andre å få tilgang til din bod for å få tilgang til rør, ledninger m.m. Beboer må være forberedt på at styret/vaktmester trenger tilgang til boden.

Inventar, møbler, klær etc., som settes igjen i fellesområder og bodganger vil bli kastet.

4 BO-OMRÅDET / LEILIGHETENE

4.1 Adgangskontroll

Adgang til boligdelen i 3-8 etasje via heis eller trapp er utstyrt med tilgangskontroll for å hindre uvedkommende. Uvedkommende må ikke gis tilgang gjennom låst ytterdør, heis eller grind i trapp. Nødutganger skal ikke brukes til vanlig utgang/inngang.

4.2 Innvendig vedlikehold

Innvendig vedlikehold påhviler den enkelte andelseier. Dette inkluderer også vannkraner, wc, oppvaskmaskin, varmekabler og synlige rørledninger og avløpsrør. Skader som følge av feil på- eller feil bruk av installasjoner eller gjenstander som andelseier/beboer har brakt inn i leiligheten eller eiendommen er andelseiers/beboers ansvar. Herunder elektriske eller vanntilknyttede apparater og installasjoner, samt akvarier, badeinnretninger etc.

4.3 Vask, sluk og toaletter

Fett, kaffegrut, eller annet som kan forårsake tilstopping må ikke tømmes i vask eller sluk. Uvedkommende ting skal heller ikke kastes i toaletter, der det kun skal brukes toalettpapir.

Alle rom må holdes forsvarlig oppvarmet slik at vannet i ledningene ikke fryser.

Andelseier/beboer blir holdt økonomisk ansvarlig for tette eller frosne rør som oppstår som følge av brudd på denne bestemmelsen.

4.4 Lekkasjer og stoppekraner

Dersom stoppekranen ikke kan stenges umiddelbart ved vannrørbrudd må skadene begrenses ved å surre et håndkle eller lignende rundt lekkasjestedet. Alle husstander plikter å gjøre seg kjent med hvor leilighetens stoppekran er. Den er normalt plassert i vannsentralskap montert i tak eller på vegg på badet i leiligheten.

Vedtatt av styret i Sjøgata 6 Borettslag 8.4.21

Trivselsreglene erstatter tidligere husordensregler.